Popular Posts

Tuesday, February 8, 2011

Siakap Sweet Sour

Morning,
Hari ni masak ape? dah terpikir ker nak masak lauk ape hari ni....erm....semalam geeda wat lauk special sket untuk hubby dan anak-anak...Ikan Siakap Tiga Rasa...macam best jerk? okay...mari kita cuba masakan berasaskan ikan hari nie....

Jeng...jeng....inilah ikan siakap masak tiga rasa yang geeda maksudkan...cuba perati betul2 ikan tu....he...he...ekornya dah putus sebab terlekat di kuali masa nak mengangkatnya....nampaknya menu ni kena benar dengan selera hubby dan anak-anak...

IKAN SIAKAP TIGA RASA

Bahan-bahan 
1 ekor ikan siakap
2 ulas bawang putih - dicincang halus
2 helai daun limau purut
5 biji cili padi - dihiris halus (kalau nak pedas boleh tambah lagi)
1 s/k gula pasir
1 s/b sos ikan
2 s/b sos cili dan sos tomato
300g nenas yang dipotong dadu
5 biji tomato kecil (belah dua)
Garam

cara:
1. ikan siakap dibelah bahagian tengah, bersihkan, lumur dengan garam, tepung jagung, kemudian digoreng hingga garing. Ketepikan
2. tumis bawang putih, sos tomato, sos cili dan cili padi
3. then masukkan sos ikan, nenas, tomato dan daun limau purut
4. masukkan sedikit air, kacau rata, bubuh garam dan gula
5. setelah mendidih, angkat dan tuang ke atas ikan siakap yang telah digoreng

No comments:

Post a Comment