Popular Posts

Wednesday, February 9, 2011

Nasi Belauk

Nasi Belauk....makanan generasi turun temurun masyarakat Kelantan ni biasanya di makan sewaktu sarapan...geeda memang tersangat-sangat menyukai nasik belauk...tapi kat Terengganu ni susah sket nak carik nasi belauk yang menepati citarasa kita sebagai rakyat Kelantan...gambar nasi belauk ni bukan geeda yang buat tapi diambil semasa sedang bersarapan kat satu-satunya warung yang menyediakan nasik belauk yang boleh diterima tekak kitaorang....nasik dia simple...ikan tongkol (orang kelantan panggil ikan aye)...sambal dan nasik...fuh terangkat betul kalau sambal dia tu sambal cilipadi....kat rumah tak penah buat nasi belauk ni...cuma resepi kat bawah ni adalah hasil air tangan mak geeda yang dipanggil "Cik"....



Bahan
1 ekor ikan aya (lebih sedap ikan aye hitam-kat terengganu ni senang dapat)
Seringgit santan kelapa

*1" lengkuas
*1" kunyit hidup
*6 biji bawang merah
*5 keping cili kering
1 sb serbuk gulai ikan/ 1 sb rempah ketumbar(ditumbuk)
1 pkt santan - campur dgn 4-5 cawan air @ ikut kepekatan yg diinginkan
garam (ikut rasa),4 keping asam keping

No comments:

Post a Comment