NASI KERABU
SAMBAL KELAPA
4-5 ekor ikan bakar (bergantung kpd saiz ikan), diambil isi
sehiris halia
5 ulas bawang merah
1 ulas kecil bawang putih
secubit lada hitam
2-3 batang serai, dipotong kecil
garam, gula
kelapa goreng, dimesin/ditumbuk halus (secukupnya, jgn buat mcm kat
kedai - kelapa lebih ikan sikit)
Cara:
Tumbuk lada hitam, serai, bawang merah,bawang putih, garam, gula sehingga lumat. Masukkan ikan, tumbuk. Since lesung biasanya kecik, tinggalkan separuh atau 1/3 ramuan yg dah ditumbuk di dalam lesung dan masukkan kelapa goreng, tumbuk supaya sebati dengan ramuan. Ulang dengan baki selebihnya. Gaul rata. Sewaktu hidang, taburkan bawang besar yg dimayang bulat dan nipis, dan cili yg dipotong serong untuk hiasan.
TUMIS
Pati santan drp 1/2 kelapa
1 batang serai dititik
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2-1 asam keping
sedikit halia diketuk
secamca cili giling
budu cap ketereh (ini yang buat tumis kita sedap)
SOS/AIR LADA
5-6 biji cili padi ditumbuk lumat dgn sedikit garam
11/2 sudu makan cuka
sedikit air masak
Gaul semua sekali dalam mangkuk kecil
No comments:
Post a Comment