Popular Posts

Wednesday, February 9, 2011

Nasi Kerabu

Nasi Kerabu merupakan makanan tradisional Kelantan yang sangat unik...ia dihidangkan bersama sambal tumis, ikan celup tepung, ulam, budu, telur masin, sambal kelapa, solok lada dan bawang putih jeruk. Tapi biasanya keluarga geeda akan tambah dua lagi lauk seperti ayam bakar dan daging bakar...keropok keping goreng juga dijadikan bahan sampingan yang dimakan bersama nasi tadi...itu yang saya kata nasik kerabu ni unik...skali skala time hujung minggu time kitaorang berkumpul ramai-ramai tu rajin ler buat nasik kerabu ni...kalau tak tak berbaloi nak menyediakan bahan-bahannya...


NASI KERABU

SAMBAL KELAPA
4-5 ekor ikan bakar (bergantung kpd saiz ikan), diambil isi
sehiris halia
5 ulas bawang merah
1 ulas kecil bawang putih
secubit lada hitam
2-3 batang serai, dipotong kecil
garam, gula
kelapa goreng, dimesin/ditumbuk halus (secukupnya, jgn buat mcm kat
kedai - kelapa lebih ikan sikit)

Cara:

Tumbuk lada hitam, serai, bawang merah,bawang putih, garam, gula sehingga lumat. Masukkan ikan, tumbuk. Since lesung biasanya kecik, tinggalkan separuh atau 1/3 ramuan yg dah ditumbuk di dalam lesung dan masukkan kelapa goreng, tumbuk supaya sebati dengan ramuan. Ulang dengan baki selebihnya. Gaul rata. Sewaktu hidang, taburkan bawang besar yg dimayang bulat dan nipis, dan cili yg dipotong serong untuk hiasan.

TUMIS

Pati santan drp 1/2 kelapa
1 batang serai dititik
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2-1 asam keping
sedikit halia diketuk
secamca cili giling
budu cap ketereh (ini yang buat tumis kita sedap) 
SOS/AIR LADA
5-6 biji cili padi ditumbuk lumat dgn sedikit garam
11/2 sudu makan cuka
sedikit air masak
Gaul semua sekali dalam mangkuk kecil



No comments:

Post a Comment