Popular Posts

Wednesday, February 9, 2011

Korang penah dengar kek Ambon tak? nama macam Indon sket tapi itulah nama yang diberi kepada kek kukus yang tidak menggunakan mentega ni...cara nak buat dia sangat senang. Selain kek ambon, kek ini juga dikenali sebagai kek pelangi sebab warna dia colorful...memang tak jemu makan kek ni...sesuai dihidang sewaktu tetamu berkunjung ke rumah..kek ni merupakan warisan turun temurun keluarga....

Bahan-bahan 

300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
5 biji telur
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
250 ml susu cair @ santan 
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit garam
pewarna

Cara-cara
1) Sediakan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
2) Ayakkan tepung bersama baking powder.
3) Campurkan garam ke dalam susu.
4) Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
5) Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
6) Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu.
7) Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
8) Sapukan loyang dg sedikit marjerin.kemudian taburkan sedikit tpg. (tips untuk elak kek melekat)

8) Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
9) Ulangi langkah (8) dgn adunan kedua dan seterusnya. Kukus selama 30-40 minit.

(kalau malas nak buat satu-satu macam tu terus masukkan semua pun takper. Lepas tu bagi menghasilkan warna pelangi, guna lidi dan pusing untuk mendapatkan design yang menarik.

No comments:

Post a Comment