Popular Posts

Wednesday, February 9, 2011

Apam Eno

Assalamualaikum...Selamat Pagi Semua....selain apam beras, geeda penah buat apam eno...apam eno ni geeda amik resepi kak Rozie dekat MyResepi (ruangan masakan kesukaanku). Tapi utk first time buat, apam geeda ni tak nak merekah..tak taulah di mana silapnya..walaubagaimanapun rasa dia memang sedap..ni pic yang sempat geeda ambil sebelum apam eno dingappp oleh anak-anak...


APAM ENO
 300g tePung beras
  • 8-10 sudu besar gula pasir
  • 1 sudu besar yeast (mauripan)
  • 280-300ml air
  • 3 sudu kecil eno utk 3 warna berbeza (1 sudu kecil utk 1 bahagian)
  • pewarna merah, hijau

Cara-cara

  1. tepung dibancuh dgn sedikit air. kemudian dimasukkan yeast dan gula. kacau sebati.
  2. bancuhan tepung itu tadi dibiarkan semalaman. (bancuh malam, kukus keesokan pagi)
  3. bancuhan tepung itu dibahagi 3 . satu letak warna merah, satu letak warna hijau dan satu lagi dibiarkan warna asal.
  4. masukkan 1 sudu kecil eno dlm stiap satu warna. kacau biar berbuih.
  5. smentera itu panaskan periuk kukus. bila mendidih, letak acuan apam skejap dlm periuk kukus. dan kemudian tuangkan adunan tadi ke dlm acuan yg telah dipanaskan. kukus hingga masak.
  6. bolehla dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dicampur dgn sdikit garam. (seeloknye kelapa parut itu dikukus sbentar supaya tak cepat basi)

 

No comments:

Post a Comment